Happy Aging

Help! Grijs haar!

Vroeg of laat wordt iedereen grijs! Om me heen zie ik het ook gebeuren: vrienden die hier en daar grijze haren krijgen. Gemiddeld genomen krijgt een man rond zijn 30ste zijn eerste grijze haren, terwijl dit bij vrouwen rond het 35ste levensjaar gebeurt. Grijs haar wordt gezien als een teken van ouderdom en dat willen we niet! Maar hoe komt het eigenlijk dat je grijs haar krijgt? En belangrijker nog: is het te voorkomen?

Wat is grijs haar?

Wij mensen, bestaan uit miljoenen cellen. Deze cellen leven, verouderen, reproduceren en sterven in een cyclus, waarbij ze voortdurend zichzelf hernieuwen. In onze huid hebben sommige cellen de functie van het creëren van pigment, zo ook de cellen in de haarfollikels ofwel haarzakjes. Deze cellen heten melanocyten en ze produceren melanine, een stofje dat je haarkleur bepaalt. Hoe meer melanine hoe donkerder het haar. En melanine speelt ook een rol in de souplesse van je haar. Dat is ook de reden dat grijs haar doorgaans wat harder en droger is. Naarmate we ouder worden beginnen de cellen in ons lichaam minder goed te werken. Na al die jaren reproduceren functioneert dat proces minder goed dan voorheen. Hierdoor stopt de celvernieuwing of gaan cellen minder goed functioneren. Wanneer dit gebeurt met de melanocyten in de haarfollikel, begint het haar dat uit dit haarzakje groeit zijn pigment te verliezen en wordt het lichter. Je wordt langzaam grijs!

Waarom nou jij?

De belangrijkste oorzaak van vroeg grijs worden is genetische aanleg. Elk persoon veroudert volgens de genetische code van zijn of haar DNA. Soms betekent het dat iemand al heel vroeg grijs is, soms al op z’n 25ste. Thank God dat mijn ouders beiden nog niet helemaal grijs zijn. Nog lang niet zelfs.

Grijs geverfd. Hot?

Grijs geverfd. Hot?

Overige factoren?

Naast ouderdom en erfelijkheid zijn er een aantal andere oorzaken die – in mindere mate weliswaar – een rol spelen bij het krijgen van grijs haar. Denk aan bijwerkingen van medicijnen, medische aandoeningen zoals schildklierproblemen en drugsgebruik. In sommige van deze gevallen kan het haar opnieuw naar zijn normale toestand terugkeren wanneer de aandoening behandeld wordt en de oorzaak weg is!  Hieronder nog een aantal bekendere factoren:

Stress:

Over het verband tussen stress en grijs worden van je haar bestaan nogal wat tegenstrijdige berichten. Sommige onderzoeken wijzen inderdaad uit dat stress en spanningen je sneller grijs maken. Andere onderzoeken claimen het tegenovergestelde. Mij lijkt het logisch dat stress niet goed is voor het functioneren van je cellen en dat het daarom ook zomaar invloed kan hebben op de melanocyten, maar ik ben geen expert.

Roken:

Roken zorgt voor vroegtijdige veroudering, ook als het om je haar gaat. De aanmaak van melanine in je haarfollikels neemt af of stopt zelfs helemaal! Zo verlies je langzamerhand het pigment in je haren en komen er steeds meer grijze lokken tevoorschijn. Daarnaast neemt door roken de hoeveelheid zuurstof in de haarwortels af. Bloedvaten van rokers vernauwen en dat belemmert zuurstof om de haarwortels te bereiken. Hierdoor krijgen de haarzakjes onvoldoende voedingsstoffen wat ook weer tot grijze haren leidt!

Vitamine B12 tekort:

Een ernstig tekort aan Vitamine B12 kan leiden tot vroeg grijs worden. Met name ouderen, vegetariërs en mensen met aandoeningen aan de maag en darmen lopen extra risico op B12 tekorten. Of je dat hebt is overigens makkelijk te testen door middel van een bloedtest bij je huisarts. Gelukkig is een B12 tekort op te heffen door het slikken van supplementen en/of het aanpassen van je voedingspatroon. Vitamine B12 komt met name voor in dierlijke voedingsproducten zoals vlees, vis, eieren en zuivel.

 
Schermafbeelding 2013-05-23 om 11.01.59