Happy Aging

Vitamine C

Vitamine C is toch wel de bekendste onder de vitamines. Iedereen weet ook wel dat groenten en fruit zoals spruitjes, broccoli, kiwi’s en sinaasappels van nature veel Vitamine C bevatten.

Maar waarom is vitamine C eigenlijk zo belangrijk?  En is het belangrijk in het verouderingsproces?

Voor je huid

  • Vitamine C is onmisbaar is voor de vorming van collageen (bindweefsel)
  • Vitamine C is een krachtige anti-oxidant wat het immuunsysteem een flinke boost geeft (versterkt de huidbarrière, vermindert ontstekingen, beperkt UV schade en vroegtijdige huidveroudering)
  • Vitamine C kan hyperpigmentatie verminderen (bij extern gebruik en een concentratie van 3% of meer)

Het is dus van belang dat we de juiste dosering binnenkrijgen. Maar hoeveel?

Er is een maximum aan vitamine C dat ons lichaam kan opnemen. Het heeft dus geen zin om bijvoorbeeld liters sinaasappelsap tot je te nemen in de hoop op een mooiere huid. Als je gezond en gevarieerd eet, haal je hier best al wat vitamine C uit. Maar als je stress hebt (hebben we dat niet allemaal?) dan is het slikken van een supplement geen overbodige luxe.

Wat kies je?

Het belangrijkste is dat een (multi) vitamine C supplement vrij is van suiker, gist, lactose, conserveermiddelen en synthetische geur- kleur- en smaakstoffen en het moet hypo-allergeen zijn. Het beste zijn dan ook pilletjes op basis van natuurlijke producten, zoals Chlorella en Rozenbottelextract. Volgens deze bron blijkt dat voornamelijk de ambachtelijke en Duitse merken hieraan voldoen en niet eens het welbekende Solgar, wat ikzelf op het moment slik (1000 mg).

Schermafbeelding 2013-04-24 om 11.23.42

Ik kies bij voorkeur een merkproduct omdat producenten van de merkartikelen hun product regelmatig (zeggen te) optimaliseren door onderzoek uit te voeren naar de supplementen en het gebruik ervan. Dit heeft tot gevolg dat er regelmatiger gebruik gemaakt wordt van andere grondstoffen en productiewijzen. Dit alles brengt natuurlijk wel hogere kosten met zich mee, waardoor A-merken vaak veel duurder zijn dan huismerken.

Vitamine C óp je huid?

Er zijn ook serums te koop waar een hoge concentratie vitamine C inzit. De beste combinatie is een concentratie van 15% vitamine C en 1% vitamine E, ook wel het gouden duo genoemd. Maar deze volstaat ook.

Sommige vormen van vitamine C kunnen afbreken (oxideren) en hun effectiviteit verliezen wanneer ze worden blootgesteld aan vocht, licht en zuurstof. De verpakking speelt daarom een belangrijke rol bij de keuze van een product. Het beste is een ondoorzichtige tube vorm of een pompje zodat er zo min mogelijk zuurstof bijkomt. Tot slot kun je dit product het beste voor het slapen gaan opdoen aangezien vitamine C de huid gevoeliger maakt voor de zon.