Happy Aging

Gezond tandvlees

Terugtrekkend tandvlees en van die lange tanden: mijn grootste nachtmerrie! Als je er eenmaal op gaat letten wordt het een obsessie (okay, bij mij dan) Het probleem is namelijk onomkeerbaar. Ik dacht altijd dat het met ouder worden te maken had. Maar komt het daar eigenlijk wel door? Of zijn er andere oorzaken? Om er meer over te weten te komen schreef de Amsterdamse tandarts Jan Looijmans onderstaand stuk voor Happy Aging:

Schermafbeelding 2016-02-04 om 11.23.12

Alhoewel veel mensen denken dat parodontitis (in de volksmond terugtrekkend tandvlees) hoort bij het ouder worden en onvermijdelijk is is dat een fabeltje. De afgelopen 30 jaar is weliswaar veel veranderd in de opvattingen hierover. Vroeger dacht men inderdaad dat het door ouderdom kwam, nu is dat anders.

Paradontitis

Wanneer mensen dagelijks tussen de tanden en kiezen reinigen en regelmatig een professionele gebitsreiniging laten uitvoeren is de kans op terugtrekkend tandvlees klein. Hier moet wel bij gezegd worden dat bij een rokers, mensen met diabetes of andere aandoeningen die het immuunstelsel beïnvloeden de kans op parodontitis een stuk groter is. In algemeen geldt: hoe beter de algemene conditie is des te beter is ook het tandvlees bestand is tegen de invloeden van zogenaamde paro pathogenen (bacteriële clusters die parodontitis in de hand werken). Gelukkig screenen tandartsen tegenwoordig beter op parodontitis en brengen de meeste mensen regelmatig een bezoek aan de mondhygiënist voor reiniging en inspectie van het gehele gebit. Dit is overigens ook een must voor een gezond gebit.

Schermafbeelding 2013-06-04 om 15.58.25

Té hard poetsen

Naast paradontitis is er één andere oorzaak van teruggetrokken tandvlees: té vaak té hard poetsen. Veel mensen schrobben veel te hard met hun tandenborstel waardoor het tandvlees aan de zijkant van de wortels vaak een beetje terugtrekt. De oplossing is simpel: niet te hard poetsen. Poetsen met een elektrische tandenborstel zorgt vaak al voor minder druk en dus minder poetstrauma. Tandvlees wat weggepoetst is komt vaak niet meer terug. In sommige gevallen kan het nodig zijn dit operatief te herstellen. Deze ingreep is vrij kostbaar, je hebt er minstens een week hinder van en afhankelijk van de situatie niet altijd definitief.

Co-enzym Q10

Om je tandvlees – en dus gebit – in optimale conditie te houden als je ouder wordt, is het Co-enzym Q10 een goed supplement. Uit onderzoeken is gebleken dat een dagelijkse portie voedingssupplementen met Co-enzym Q10 de terugwijking van het tandvlees kan verminderen. Tandvleesziekten kunnen daardoor voorkomen worden of genezen. Uit diezelfde onderzoeken blijkt ook dat bloedend tandvlees, dat gepaard gaat met tandvleesontstekingen, vermindert door het gebruik van dit supplement.

Schermafbeelding 2013-06-05 om 22.30.46