Happy Aging

Eet je jong #3

CacaoSchermafbeelding 2013-07-20 om 10.02.58

Veroudering van de huid is absoluut een van de meest zichtbare symptomen van het ouder worden. Blootstelling aan UV straling veroudert de huid nog sneller. Maar wist je dat het eten van pure chocolade of beter nog rauwe chocolade je helpt beschermen tegen schadelijke effecten van UV straling? Cacaobonen, waar chocolade van gemaakt wordt bevatten een hoge concentratie aan antioxidanten die helpt de huid te herstellen nadat de huid is blootgesteld aan UV licht. En de antioxidanten uit cacao (flavonoïde) helpen ook je bloeddruk te reguleren. En een goede circulatie van bloed heeft positieve effecten voor je huid. De huid kan beter vocht vasthouden waardoor er minder snel rimpels ontstaan! Maar let op! Niet alle chocolade bevat deze geweldige antiverouderings antioxidanten. Het beste is rauwe cacao (verkrijgbaar bij de biowinkel), daarna komt pure chocolade met een zo hoog mogelijk percentage cacao. Bij het maken van witte- en melkchocolade zijn de voordelige antioxidanten voor de huid verloren gegaan, dus absoluut lekker maar niet zo goed voor je.

 

Bessen

Schermafbeelding 2013-07-19 om 09.24.31Alle soorten bessen (bosbessen, aalbessen maar daar vallen ook aardbeien, bramen en frambozen onder) zitten ook weer boordevol met antioxidanten. Deze bevorderen de gezondheid van je cellen en beschermen je tegen ziekten. Donkere bessen, dus degene die zwart of blauw zijn, schijnen de meeste en de beste antiverouderings voordelen te hebben. Dit komt omdat deze de hoogste concentratie van het antioxidant anthocyaan bevatten. Volgens sommige studies helpen bosbessen de neurologische achteruitgang te vertragen, het geheugen te verbeteren, de groei van kankercellen te vertragen en ontstekingen te remmen. Of dit nog niet voldoende is, zitten alle bessen ook nog eens vol met vitaminen en mineralen, met name vitamine C, wat ook weer erg goed voor je huid is. Vitamine C zorgt voor het repareren van beschadigde huid. Zie ook deze blogpost over het belang van Vitamine C.

 

Groene TheeSchermafbeelding 2013-07-20 om 10.04.01

In Blue Zone Okinawa weten ze het al lang: drink dagelijks groene thee. Groene thee wordt van de Camellia Sinensis plant gemaakt. Deze theeplant die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië zit boordevol gezonde stoffen. Groene thee helpt rimpels en andere tekenen van huidveroudering tegen te houden. Dit komt doordat groene thee veel antioxidanten bevat en ook een ontstekingsremmende werking heeft. Zowel onderzoek met dieren als met mensen heeft uitgewezen dat groene thee gebruikt op de huid, zorgt voor verminderde huidschade door de zon. Daarnaast heeft Groene Thee legio andere voordelen: het heeft een antivirale en antibacteriële werking, heeft gunstige invloed op het hart, cholesterol, bloeddruk en leverfuncties. Én groene thee heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Bij een schommelend bloedsuikerspiegel heb je meer kans op gewichtstoename, vermoeidheid en acné en dat willen we natuurlijk ook voorkomen!

Schermafbeelding 2013-07-20 om 10.05.08