Happy Aging

Krachttraining

Wist je dat naarmate je ouder wordt je spierweefsel afneemt? Dat kan al vanaf je dertigste beginnen! Dat bewegen goed voor je is, is waarschijnlijk niet nieuw voor je. Bewegen is inderdaad de beste manier om fit en vitaal te blijven. Maar om de afname van het spierweefsel tegen te gaan is enkel bewegen (zoals hardlopen, zwemmen, fietsen) onvoldoende. Om dát tegen te gaan moet je starten met krachttraining!

Schermafbeelding 2013-07-01 om 21.30.11

De meeste vrouwen zijn bang dat ze door middel van krachttraining het uiterlijk van een bodybuilder krijgen. Dat is niet zo. Wat doet krachttraining dan wél met je, en waarom is het zo belangrijk voor je?

Krachttraining is een term die door veel mensen, niet alleen maar vrouwen, wordt gekoppeld aan het kweken van zoveel mogelijk spiermassa. Natuurlijk is dit voor sommige mensen wél een doelstelling, maar voor vrouwen meestal niet. Met krachttraining wordt eigenlijk bedoeld: alle bewegingen waarbij het lichaam geen zuurstof nodig heeft om energie te produceren. Een korte felle sprint van minder dan 10 seconden is dan bijvoorbeeld krachttraining terwijl een lange tijd – met gemak – herhaaldelijk een licht gewicht bankdrukken wordt cardiotraining en is geen krachttraining.

 

Testosteron

Om spiermassa aan te kunnen maken heeft het lichaam een bepaalde hormoon nodig, een hormoon die bij mannen veel meer voorkomt dan bij vrouwen, namelijk testosteron. Om als vrouw daadwerkelijk het uiterlijk van een bodybuilder te krijgen, zal je – over het algemeen -  extra testostoron moeten nemen. Bovendien zijn zij hier dag & nacht mee bezig en hoef je als gemiddelde vrouw dus niet bang te zijn voor een uiterlijk als een bodybuilder.

 

Schermafbeelding 2013-07-01 om 21.29.45Happy Aging?

Volgens Pim Christiaans auteur van het boek, De Houdbare Man behoud je door te sporten een aantal kenmerken van een gezond lichaam in stand: een goed uithoudingsvermogen, voldoende spiermassa en spierkracht, een gunstige verdeling van vet over het lichaam, een hoog basaalmetabolisme (hoeveel calorieën je verbrandt in een toestand van rust), sterke botten, een lage bloeddruk, platte buik en een verlaagde insulineresistentie. Vooral dat laatste is belangrijk, want een hoge insulineresistentie betekent vaak een voorstadium van diabetes type 2, hart en vaatziekten en een versneld verouderingsproces.

Krachttrainen, hoe?

Krachttraining doe je natuurlijk het makkelijkste in de sportschool. Doe het kort maar krachtig. Drie keer per week is goed. Op de andere dagen kun je dan best lekker gaan zwemmen, aan yoga doen of een stuk gaan fietsen. Ook belangrijk als je aan krachttraining begint: neem tussendoor rust om te herstellen. Door rust te nemen & goed te slapen herstelt je lichaam sneller en wordt je uiteindelijk sterker.

Schermafbeelding 2013-07-13 om 09.09.18