Happy Aging

Blue Zones

Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven, vaak tot boven de 100 jaar. Hoe kan het dat deze mensen langer leven dan de rest, misschien wel langer dan ikzelf?! Onderzoeksjournalist Dan Buettner onderzocht dit en bestempelde deze gebieden Blue Zones:

  • Sardinië, Italië
  • Ikaria, Griekenland
  • Loma Linda, Californië
  • Nicoya Costa Rica
  • Okinawa, Japan

Een team van onderzoekers bezocht deze vijf plaatsen en analyseerden de inwoners en hun gewoonten. Zo bleek ieder gebied eigen gebruiken en gewoontes te hebben, maar het goede nieuws is: er zijn ook overeenkomsten. Negen om precies te zijn. Dan Buettner noemt ze Power 9. Ik zeg copy paste!

1. Beweeg dagelijks – maar dan op een natuurlijk manier

Hiermee wordt een lichte vorm van lichaamsbeweging bedoeld, zoals het huishouden doen, tuinieren, een wandeling maken, fietsen, zwemmen etc.

Schermafbeelding 2013-05-13 om 15.19.02

2. Bepaal je levensdoel

Het is belangrijk ‘s morgen bij het opstaan een doel voor ogen te hebben voor die dag; kortom een reden om wakker te worden en op te staan. Deze regel loont natuurlijk het beste als je met je passie bezig bent. Dit kan gaan over je werk, maar ook over de keuzes die je maakt in je privé leven.

Wat werk betreft:  mensen in de blauwe zones gaan niet echt met pensioen; ze blijven naar vermogen actief tot het einde van hun leven. Zorg er dus voor dat je werk doet dat je enigszins boeit!

3. Bouw rustpunten in je dag

Ook mensen in de Blue Zones ervaren stress, dat hoort gewoon bij het leven. Overmatige stress leidt echter tot chronische ontstekingen en andere ernstige ouderdomsziekten, aldus Dan Buettner. De mensen uit de Blue Zones hebben als gemene deler dat ze dagelijkse routines hebben om de stress van zich af te schudden. Zo nemen de Okinawanen dagelijks een paar momenten om aan hun voorouders te denken. Adventisten (Christenen) uit Californië bidden, de inwoners van Ikaria doen een tukkie tussen de middag en in Sardinië houden ze dagelijks een happy hour.

4.  80%-regel 


‘Hara Hachi Bu’ de Okinawaanse 2500-jaar oude mantra die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd herinnert hen eraan om te stoppen met eten als hun maag voor 80 procent vol is! De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer. Hmmm puntje van aandacht voor mijzelf. 

Schermafbeelding 2013-05-13 om 15.29.37

5. Eet plantaardig/ eet bonen

Het eten van alle soorten bonen, zoals tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen zijn de hoeksteen van de meeste diëten van de 100-jarigen in de Blue Zones. Daarnaast worden er veel noten en bladgroenten gegeten. Vlees (meestal varkensvlees) wordt maar zo’n vijf keer per maand gegeten in kleine porties.

6. Wijn 

Mensen in alle blauwe zones (behalve de Adventisten in Californië) drinken regelmatig, vaak dagelijks, met mate alcohol. Goed punt vind ik. Matige drinkers overleven niet-drinkers. De truc is om 1 tot 2 glazen rode wijn per dag te drinken en dan bij voorkeur tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden.

7. Geloof

Slechts 5 van de 263 honderdjarigen die zijn geïnterviewd door Dan Buettner en zijn team behoorden niet tot een geloofsgemeenschap. Het maakte niet uit welk geloof werd beleden. Het bijwonen van op geloof gebaseerde diensten gedurende minimaal vier keer per maand kan heel wat jaren aan de levensverwachting toevoegen.

8. Geliefden 

Bijna alle honderdjarigen in de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. Ze zijn trouw aan een levenspartner en zetten zich in voor de relatie en ze investeren tijd en liefde in hun kinderen.

Schermafbeelding 2013-05-13 om 16.21.56

9. De juiste omgeving

De langstlevende mensen kozen, of zijn geboren in sociale kringen die gezond gedrag vertonen. Zo creëren Okinawanen zogenaamde ‘moais’ groepen. Dit zijn groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar levenslang ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat roken, overgewicht, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn. De Blue Zoners leven in sociaal gunstige netwerken die gezond gedrag bij elkaar bevorderen.

Meer weten? Check het boek van Dann Buettner