Happy Aging

Maakt suiker sneller oud?

De meeste mensen die ik ken vermijden suiker om niet dik te worden. Maar er zijn nog véél betere redenen om weinig suiker te eten. Het maakt je sneller oud!

Waaattt?

Als je suiker eet in welke vorm dan ook (je favoriete snack of je broodje tijdens de lunch) wordt de suiker in je lijf omgezet in glucose.
Dat heb je ook nodig hoor, glucose. Dat is namelijk een essentiële brandstof voor je lichaam. Maar té veel suiker heeft allerlei hele nare gevolgen. Denk aan:

  • Huidproblemen. Bij hoge suiker inname worden elastische weefsels als collageen en elastine zo aangetast, dat ze kunnen verharden. Er is dan sprake van een chronische ontstekingsreactie. De huid verliest haar veerkracht met als gevolg rimpelvorming en verslapping.
  • Overgewicht. En als je dikker wordt neemt ook de kans op hart- en vaatziekten toe.
  • Hoge bloeddruk / cholesterol. Verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. FYI Dagelijks sterven er in Nederland 107 mensen aan een hart- of vaatziekte!
  • Diabetes. Veel diabetes patiënten hebben last van huid-, mond- & botproblemen en hebben een lijf dat er veel ouder uitziet dan bij hun leeftijd zou past.
  • Gebitproblemen. Suiker tast je tanden en je glazuur aan. Gaatjes en andere tandproblemen zijn het gevolg.
  • Oververmoeidheid. Door het snelle stijgen van je bloedsuikerspiegel. Een laag energie niveau is natuurlijk killing voor Happy Aging!

Schermafbeelding 2013-05-20 om 15.35.55

Alternatieven?

Heel grof genomen bestaan er twee soorten suiker: suiker die van nature in een gezond product voorkomt, zoals fruit en groente. En suiker gemaakt uit suikerriet of suikerbiet. Deze laatste suikers zijn een vorm van geraffineerde koolhydraten die heel snel als glucose in je bloed terecht komen en die je dus zoveel mogelijk moet mijden. Je kunt gewoon zoete dingen blijven eten hoor, alleen beter geen suiker. De volgende zoetstoffen zijn prima alternatieven:

Stevia, yaconsiroop, bruine rijststroop, honing en xylitol. Vaak nog zoeter dan suiker, maar zonder de negatieve bijwerkingen van suiker.

Schermafbeelding 2013-05-20 om 22.13.28