Happy Aging

Eet je jong #2

Eerder schreef ik al een post over voeding op Happy Aging. Hieronder deel twee.

Groenten

Schermafbeelding 2013-06-11 om 09.19.21

In het rijtje van efficiënte anti-aging voeding horen natuurlijk zeker groenten thuis. Net als vruchten hebben groenten een heleboel antioxidanten. Deze zorgen voor een vertraging van het verouderingseffect, iets waar ik heel blij van word! De beste groenten zijn de groene omdat deze de meeste antioxidanten bevatten. Voorbeelden hiervan zijn boerenkool, spinazie, broccoli, andijvie, spruiten en bladsla. Maar groenten bevatten niet alleen antioxidanten maar natuurlijk ook een heleboel vitaminen en mineralen, zoals vitamen A, C, K en E. Deze zijn heel goed voor je immuunsysteem, het helpt je lichaam een weerstand op te bouwen tegen ziekten waaronder kanker. Het is best lastig genoeg groenten per dag binnen te krijgen. Daarom maak ik regelmatig een groene smoothie. Een smoothie met als hoofdbestanddeel: groenten. Dat is even wennen, zeker omdat er uit de blender niet altijd de meest appetijtelijk uitziende drankjes komen, maar door fruit toe te voegen smaakt het eigenlijk helemaal prima. Sterker nog: het is best verslavend!  Marjolijn Verkaik verkoopt via haar site een handig E-book waarin 50 groene smoothie recepten staan en ze je inwijdt in de wereld van de groene smoothies.

 
Schermafbeelding 2013-06-11 om 10.23.45

Vis

Diverse studies hebben uitgewezen dat mensen die veel vis eten langer leven. Kijk maar naar de Blue Zones. Daarom is visolie de afgelopen jaren een razend populair voedingssupplement geworden. Daar zijn dan ook goede redenen voor. Door geregeld vis te eten, of visolie supplementen in te nemen, krijg je Omega3 vetzuren binnen. Deze beschermen je tegen hartziekten, verminderen ontstekingen, het verlaagt je bloeddruk en gaat de strijd aan tegen rimpels! De Omega3 vetzuren worden met name in koud water vissen aangetroffen als in zalm, haring, tonijn en sardientjes. Bovendien zit vette vis als zalm boordevol met proteïnen: een bouwstofje dat het geweldig doet voor een gezonde huid. Dus eet twee keer per week een vers visje en stel het verouderingsproces weer een aantal jaartjes uit!

Bonen

Schermafbeelding 2013-06-11 om 09.48.23

Wat wij ‘bonen’ noemen zijn de gedroogde gerijpte zaden uit de vruchten (peulen) van bonenplanten. Peulvruchten dus. Er zijn legio soorten: kidneyboon, linzen, bruine boon, kikkererwt, sojaboon etcetera. Bonen bevatten nogal wat koolhydraten en daarom zijn ze volgens mij niet zo populair in Nederland, maar gezond zijn ze! Dat weten ze ook in de Blue Zones. Bonen leveren veel eiwitten, mineralen, vitamine B en voedingsvezels. en bevatten weinig of geen vet. Bonen passen perfect in een anti-aging dieet. Beter niet iedere dag maar eet geregeld hummus op je cracker of als dipsaus bij wat rauwkost of gooi wat kikkererwten door je salade of maak eens chili con carne! Makkelijk, voedzaam en  Happy Aging proof!